Despre Clubul Sportiv Alternative Timisoara
Clubul Sportiv Alternative Timisoara a fost infiintat la data de 05.12.2002 . A urmat obtinerea Certificatului de Identitate Sportiva, absolut necesar pentru afilierea la federatii sportive si bine inteles afilierea la Federatia Romana de Alpinism si Escalada.
Alternative da senzatia unui club tanar, asa si este, dar nu este un club neexperimentat. Membri fondatori ai clubului au fost implicati in alte ONG-uri si in activitatea montana cu multi ani inainte sa apara Alternative. Acesti oameni au fost principalii propulsori ai clubului. In anii care au trecut de la infiintarea clubului am reusit sa facem numele clubului cunoscut in tara si in strainatate prin organizarea de evenimente in Romania, prin rezultate sportive in competitiile nationale si prin realizari in domeniul alpinismului de altitudine peste hotare.
Clubul s-a remarcat in randul comunitatii alpine din Romania ca fiind un club cu oameni deschisi si plini de initiativa, care nu doar organizeaza dar si participa la competitii, pentru a promova miscarea in domeniul sporturilor montane din Romania. Politica clubului nu se bazeaza pe reguli de fier, ci mai degraba pe o prietenie stransa intre membri. Fiecare membru isi aduce aportul la activitatile clubului in masura timpului liber disponilbil si in masura interesului sau fata de respectiva activitate.
Evenimente pe care le-am organizat
- Festivalul Alternative Extreme - organizat in 2001 si 2002 in Timisoara au fost doua evenimente ce au reunit peste 100 de participanti din intreaga tara , reprezentantii de top ai sporturilor extreme (BMX, MTB, Role, Skateboard, Grafitti), si cativa sportivi din Ungaria. Ambele editii au fost considerate succese de catre noi, mai ales prin prisma celor aproape 1000 de spectatori.
- Herculane Climbing Open - organizat incepand din 2002 in fiecare an, a devenit cel mai titrat concurs de escalada outdoor din Romania si se bucura de participare numeroasa atat din Romania cat si din tarile invecinate. Incepand cu anul 2008 FRAE participa in calitate de co-organizator la HCO si rezultatele sportivilor romani sunt tratate ca rezultate ale Campionatului National de Escalada pe stanca.
- Urban Challange - in 2005 acest concurs a fost transpunerea unui concurs de adventure racing in mediul urban si s-a bucurat de succes in randul participantilor.
- Etapa a concursului de boulder "Gheara si Biceps" in 2006, circuit cu participare internationala
- Campionatul National de escalada pe structuri artificiale dificultate si viteza incepand din 2007 si incepand din 2008 si etape ale campionatului national de boulder.
- Stagii si worksopuri cu teme de intiere sau perfectionare in drumetie montana sau alpinism si escalada atat avra cat si iarna.
Expeditii
- 2004 - Horia Colibasanu urca in premiera romaneasca pe vf. K2(8611m) si este recompensat de Agentia National pentru Sport, prin echivalarea performantei, cu un titlu de vicecampion modial.
- 2005 - Cristian Tzecu urca pe Shisha Pangam Central Summit(8013m),varful secundar al 8miarului Shisha Pangma (8027m) in premiera romaneasca.
- 2006 - Horia Colibasanu urca pe vf.Manaslu(8163m) in premiera romaneasca.
- 2007 - Horia Colibasanu urca pe vf.Dhaulagiri(8167m) in premiera romaneasca.
- Cristian Tzecu urca pe vf.Cho Oyu(8201m)
- 2009 - Horia Colibasanu primeste distinctia "Spirit of Mountaineering", din partea Clubului Alpin Britanic in cadrul prestigiosului festival "Piolet d'Or 2009", pentru eforturile depuse pentru a-l salva pe Inaki Ochoa de Olza in expeditia pe Annapurna din 2008
- Horia Colibasanu urca pe Shisha Pangam Central Summit (8013m),varful secundar al 8miarului Shisha Pangma (8027m)
- Diverse expeditii in Alpi, Caucaz si Anzii peruvieni.
- 2009 - distinctia FRAE pentru realizarea anului in domeniul alpinsimului tehnic extern pentru Echipele Torok Ianos (Cluj - membru CSA) - Daniel Marc (Tg.Mures) si Torok Zsolt (Arad) - Cristi Tzecu (Timisoara - membru CSA) care au urcat celebrul traseu Walker (53 lungimi de coarda) din renumitul perete Grandes Jorasses.
Competitii Escalada si Boulder
- 2004 - Ana Maria Popa obtine locul 3 la CN Boulder si Gaica Ciprian obtine locul 2 la CN Boulder categoria tineret
- 2005 - Ana Maria Popa obtine locul 2 si Georgescu Ioana obtine locul 3 la trofeul national de escalada viteza iar Gaica Ciprian obtine locul 2 in cadrul aceleiasi competitii
- 2006 - Costin Morariu obtine locul 3 la Cupa Romaniei la escalda pe stanca organizata in cadrul Trofeului WildClimb in Cheile Sohodol
- Ana Maria Popa obtine locul 3 si Ioana Georgescu obtine locul 5 in cadrul Campionatului National de escalada dificultate si Ioana Georgescu obtine locul 3 in cadrul Campionatului national de escalda viteza
- Cosmin Popa obtine locul 5 si Ioan Preda obtine locul 9 in cadrul Campionatului National de escalada dificultate
- 2008 - Cosmin Popa obtine locul 6 si Sedevi Imre obtine locul 10 in cadrul Campionatului National de escalada dificultate
- Ana Maria Popa obtine locul 3, Antoch AneMarie obtine locul 4 si Ioana Georgescu obtine locul 5 in cadrul Cupei Romaniei la Boulder
- 2009 - Cosmin Popa obtine locul 3 in cadrul Campionatului National de escalada dificultate
Competitii de anduranta
- 2009 - Echipa "Fata si Mosii"(Gianina Tanase - membru CSA, Alin Tanase - membru CSA, Alin Ciula, Tiberiu Munteanu) obtine locul 4 in cadrul concursului Carpathian Adventure din Fagaras
- Echipa OM(Oana Osan - membru CSA, Mihai Silvestru) - obtine locul 1 in cadrul competitiei Eco-Explora
- Echipa Gianina Tanase si Alin Tanase obtin locul 1 la categoria mixt in cadrul competitiei Maraton 7500 in masivul Bucegi
- Gianina Tanase obtine locul 1 la categoria Open in cadrul maratonului montan "Maraton Piatra Craiului"
Amenajari si premiere
- Am amenajat un numar de peste 200 de noi trasee de escalada in perimetrul Vaii Cernei si in zona Pesterii Ponicova din Cazanele Dunarii. Acest aspect a dublat practic numarul de trasee existente in zona si a transformat Valea Cernei in destinatia numarul 1 din punct de vedere al numarului de trasee si al varietatii acestora in Romania.Cu ocazia acestor amenajari am desfasurat si actiuni de ecologizare in zonele in care am activat.
- Membrii CSA au participat la diverse premiere in Retezat, Fagaras, Bucegi si Valea Cernei.
Speram sa continuam pe aceasta linie cat mai mult timp si sa crestem numarul membrilor nostri in fiecare an. Fiecare nou practicant al sporturilor montane este pentru Alternative un castig si inseamna ca nu activam degeaba!
C.S. Alternative Timisoara
19.02.2010
Ultimele ture ale membrilor nostri